Postări

Se afișează postări din ianuarie, 2014

PenguinPills - colecție de antiviruși pentru Ubuntu

Despre utilitatea unui antivirus pe Ubuntu nu stau să discut acum, părerile sunt împărțite. Am mai și vorbit despre asta . Azi am să vă povestesc câte ceva despre Penguin Pills , un fel de centralizator al aplicațiilor de tipul ăsta în Ubuntu, majoritatea lor fiind doar în linie de comandă. Aplicația se poate descărca de pe pagina principală, acolo unde există și link-uri către toți anti-virușii cu care lucrează. N-am testat-o încă, nu sunt atât de paranoic cu privire la infecții încât să folosesc mai mult de un program de genul ăsta. Dar pentru cei care au timpul și disponibilitatea sufletească necesare... P.S. Din ce am văzut pe-acolo, aplicația este destul de veche și nu știu dacă funcționează cu succesul scontat pe versiuni noi de Ubuntu. 

Modificare si re-creare pachet .deb

La un moment dat m-am lovit de următoarea problemă: un pachet .deb avea niște dependențe care se încurcau cu alte pachete deja instalate. Mai concret, pachetul respectiv cerea libavcodec53, dar în sistem era instalat libavcodec-extra-53 de care depindeau alte pachete. Dacă-l dezinstalam, pierdeam și restul de pachete. Așa că a trebuit să caut o soluție, recte să modific primul pachet (pe care vroiam să-l instalez) ca să accepte libavcodec-extra-53. PEntru asta trebuie date următoarele comenzi ( nume-pachet trebuie înlocuit, firește, cu numele real al pachetului): mkdir -p extract/DEBIAN  dpkg-deb -x nume_pachet.deb extract/  dpkg-deb -e nume_pachet.deb extract/DEBIAN Apoi am modificat fișierul control din dosarul DEBIAN ca să includă și libavcodec-extra-53, după care am dat comenzile: mkdir build  dpkg-deb -b extract/ build/ Și gata. Am instalat pachetul ca să văd dacă totul e OK. Și era. :) Spor!

Sortare/alegere fișiere în funcție de extensie

HDD-ul laptopului meu a crăpat. Cum? Nu știu. De bătrânețe, probabil. Și de funcționare îndelungată. Contează că nu mai puteam face nimic pe el. Tabela de partiții era vraiște, nu puteam accesa nimic. Și ca un făcut, fix săptămâna asta nu am făcut backup la documentele importante. Așa că a trebuit să le recuperez cu Photorec (știam eu că n-am muncit degeaba când l-am tradus :P). Problema era următoarea: sus-numitul photorec a găsit toate fișierele, cred că și pe alea din primele zile ale laptopului... aveam câteva zeci de mii de fișiere (da! zeci de mii!) din care-mi trebuiau câteva .PDF-uri. Și cum nu se punea problema să caut prin toate dosarele alea - photorec salvează fișierele recuperate în dosare de câte 500 de fișiere - am căutat o metodă mai simplă de a alege fișierele. Așa că am făcut un script (newbie-mode!) care să-mi caute toate fișierele -PDF și să le mute în alt dosar. #!/bin/bash mkdir ~/PDFS  for i in $(find . -iname "*.pdf"); do mv $i /PDFS done exit Cam ăst...