Unbrick tabletă/telefon Android pe platformă Mediatek/MTK

Am făcut ce-am făcut și am bușit tableta. Da; nu așa, ușor, un soft brick cum spun specialiștii... nuuuu... un hard brick, adică nu mai pornea, nu mai mergea nimic, nu se mai încărca, nu era recunoscută de calculator... ce să mai spun, moartă total. Și ce am zis? Și-așa e dusă, hai să fac niște experiențe cu ea. Am căutat pe net, am citit o grămadă de forumuri de specialitate și am reușit în cele din urmă să o fac să meargă. Baza a constituit-o tutorialul ăsta de XDA, dar l-am „adaptat” puțin la tableta mea și la limba română, pentru cei care nu se pricep bine la engleză :)


Tableta e o porcărie de Allview --NU CUMPĂRAȚI NICIODATĂ!! -- (ca și service-ul și serviciul clienți de la ei, dar despre asta altădată...) făcută pe un vapor în apele teritoriale chineze și adusă la noi la prețul de 100$ sacul... în fine, să vă povestesc ce și cum:


 NU SUNT RĂSPUNZĂTOR PENTRU CE SE ÎNTÂMPLĂ CU TABLETA/TELEFONUL VOSTRU DACĂ ÎNCERCAȚI ASTA! AM SPUS, E UN FEL DE EXPERIMENT PE CARE L-AM FĂCUT ÎN ULTIMĂ INSTANTĂ, TABLETA ERA DEJA „MOARTĂ” DE-A BINELEA, NICI MĂCAR SERVICE-UL LOR NU MI-AU ACCEPTAT-O!!


1. În primul rând, prin tutorialele alea se spunea să scot bateria. Și cum la tabletă nu se poate, am desfăcut-o și am tăiat un fir de alimentare pe care l-am folosit pe post de contact electric, adică „introducerea bateriei” :))


2. Aveți nevoie de un ROM funcțional (original sau nu),  SP Flash Tool (numit în continuare SPFT), drivere VCOM USB pentru Mediatek, cablu USB pentru conexiune la PC, iar bateria ar trebui să fie cel puțin 50% încărcată (asta dacă mai țineți minte așa ceva, eu nu știam...). Totul am făcut pe Windows XP, s-a întâmplat să nu am altceva la îndemână. NU știu dacă merge pe alte versiuni de Windows.


3. Primul pas e să ștergeți/dezinstalați toate driverele USB, tot ce e legat de adb, android, MEdiatek, etc. etc. apoi reboot (c-așa-i în Windows).


4. Descărcați și instalați driverele VCOM USB (link-ul e cel original de pe XDA).


5. Conectați bateria și așteptați 10-15 secunde, apoi deconectați-o. Țineți apăsată tasta de volum + sau - (la mine a mers cu minus) și conectați cablul USB la PC. Tableta va intra în meta mode și va apărea conectat la PC (sau în Device Manager) circa 5 secunde. În timpul ăsta va trebui să instalați driverele VCOM USB. Este recomandabil să le țineți la îndemână pe Desktop ca să nu pierdeți timpul. Dacă apare fereastra de instalare automată a driverelor, dați Cancel și instalați-le manual. Nu știu de ce, așa scria, așa am făcut. S-ar putea să fie nevoie să încercați de mai multe ori...O să apară ceva de genul Install Preloader drivers, nu vă speriați sunteți pe drumul cel bun.


Bun. Avem driverele instalate. Decontectați tableta de la PC.


6. Descărcați și instalați SPFT. Eu am mers pe versiunea recomandată. DE AICI VA TREBUI SĂ ÎNCERCAȚI DIVERSE METODE. ÎN TUTORIALE SCRIA SĂ FORMATEZ PE RÂND NVRAM-UL, FLASH-UL FĂRĂ BOOTLOADER ȘI LA FINAL TOT FLASH-UL. EU AM FORMATAT TOT DIN PRIMA. VOI ALEGEȚI CE VREȚI. Știu că în versiunile mai noi de SPFT nu sunt trei opțiuni la Format, ci numai două. Deschideți SPFT, mergeți la Format și alegeți opțiunea Format whole flash. Conectați tableta la PC și așteptați să se termine operațiunea. Deconectați tableta de la PC și conectați bateria, așteptați circa 15 secunde apoi deconectați bateria (NU știu de ce e necesar pasul ăsta, așa scria, așa am făcut.)


7. Deschideți SPFT, alegeți Scatter file (din ROM-ul pe care vreți să-l puneți pe tabletă) și bifați toate căsuțele alea din listă.  Apăsați pe Download. Conectați telefonul în meta mode cum am spus mai sus. Bara roșie va porni în partea de jos a ferestrei SPFT și vi se va cere să instalați alte drivere - Mediatek VCOM USB. Le instalați manual tot de acolo de unde ați instalat și driverele Preloader. Dacă totul e OK, va apărea o bară galbenă, una mov/purpurie, se va flash-ui tableta, veți vedea cercul verde care vă anunță că totul e gata și veți avea un ROM funcțional pe ea. :)
În tutorialele citite nu spunea să conectez bateria la ultimul pas, dar eu am conectat-o că nu a mers operațiunea fără ea...


Dacă apar eventuale erori, căutați pe Google...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip