Programe CAD in Linux

Update2: se pare că DraftSight conduce în „clasament” (vezi comentariile).
Update: Un alt soft, sugerat de cineva în comentarii (îi mulțumesc și pe această cale), este DraftSight.
Subiectul ăsta mi-a fost sugerat de o discuție cu un prieten care mă întreba ce alternative ar avea la softul CAD de pe Windows și dacă cele disponibile pe Linux sunt comparabile ca performanță cu primele. Sincer? Habar n-am. Sunt total pe lângă când vine vorba de softuri CAD, de oricare ar fi ele. Așa că m-am gândit să pun aici o listă cu asemenea softuri și să las pe alții să aprecieze ce și cum. Așadar lista - (softurile sunt doar OpenSource/GPL):
Pentru o listă foarte cuprinzătoare cu astfel de programe, vedeți aici. Alte idei aveți și aici.
Dacă știți și altele, sau dacă știți ceva legat de eventuale probleme de compatibilitate/funcționare,  dați un semn.

Comentarii

  1. eu folosesc DraftSight, o alternativa buna la Autocad.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de informatie. Am actualizat articolul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Singura alternativa viabila la Autocad in linux este DraftSight. Ar mai fi si ARES Commander Editoin, dar Draftsight este o versiune imbunatatita a ARES C.E., asa ca tot mai bun ar fi DraftSight (DS). Restul programelor CAD din linux sunt niste glume proaste sau foarte proaste. QCad m-a enervat la modul absolut, Archimedes e foarte neindemanatic, CYCAS ar fi ceva daca ar avea o interfata mai usoara. O mentiune speciala merita LibreCAD (numit mai demult si Caduntu), chiar daca e bazat pe QCad si mosteneste interfata ciudata, merita aprecieri pentru evolutia rapida si agila, fiind bazat pe Qt, prezinta posibilitati de evolutie foarte mari, chiar mai mari decat DraftSight.
    FYI: LibreCAD are si versiune pt sisteme pe 64 biti, DraftSight nu are. Instalarea lui DraftSight pe sisteme pe 64 biti e o mare provocare (adica: a big pain in the ass).

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat sa spun ca LibreCAD e doar 2D, Draftsight e si 2D si 3D, dar 3D e un pic rudimentar, nu va asteptati sa fie la fel de bun ca Autocad.
    Daca banii nu sunt o problema pentru voi, atunci puteti incerca si BricsCad. E foarte bun, mai bun ca DraftSight, dar din pacate nu e si gratis.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm...FreeCAD. Programul asta stie sa faca de toate, dar nu exceleaza in nimic anume. Nu are precizia de desenare a lui DraftSight sau a autocad. Barele de comenzi sunt foarte saracacioase, comenzile exista, dar nu sunt grupate pe bare de unelte, si trebuie sa te chinui doua zile sa iti incropesti cateva bare de unelte ca lumea, ca cele din DraftSight. FreeCAD are o interfata cam copilaroasa, parca autorul nu stia exact care e publicul tinta, parca e un program de hobby, nu unul profesional. Singura comaparatie care i-mi vine in minte e ca Freecad are o interfata gen Paint, iar DraftSight are o interfata gen PhotoShop. Hobby versus Pro.

    RăspundețiȘtergere
  6. Care e treaba cu BRL-CAD? Pai sa spunem ca BRL e stramosul programelor CAD. A fost creat de angajatii/colaboratorii armatei americane cu mult inaintea Autocadului, prin anii 60 (ma rog, pe vremea aia avea un nume diferit). Daca esti un supertocilar sau un mic Einstein, atunci BRL-CAD e unealta ta suprema. Da nu, atunci las-o balta.Chiar si in ziua de azi, BRL are o complexitate teoretica uriasa, poti crea structuri-modelari oricat de complexe, mai tare decat draftsight sau autocadul. Treaba e ca are o interfata foarte criptica, cu nivel ridicat de abstractizare, si ca sa o intelegi ai nevoie de cunostinte foarte exacte de matematici (chiar superioare). BRL e facut de tocilari pentru tocilari. Cred ca e singurul program CAD cu adevarat universal, in sensul ca are codul sursa disponibil pentru ORICE platforma hardware si ORICE sistem de operare: chiar si pentru SPARC, IRIX, etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ati auzit vreodata de kicad? Eu nu prea, dar altii mi-au zis ca ar fi bun. Kicad nu e un program CAD clasic, ca autocad, ci e mai mult pentru electronica (PCB), pentru ingineri electronisti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Of! Daca as putea combina abilitatile de desenare 2D si cele de paginare ale Librecad cu capacitatile de modelare 3D parametrica ale lui FreeCAD, cu siguranta as deveni regele tuturor CAD-urilor! Oare aspiratiile mele sunt imposibile? De ce oare toti incearca sa reinventeze roata, in loc sa o copieze si abia apoi sa o faca mai rotunda, precum japonezii sau coreenii? Am vazut in windows replici exacte ale unor versiuni vechi de autocad: programe cu EXACT aceleasi comenzi ca autocad, cu aceeasi interfata, dar mult mai simple si mai eficiente, cu un consum mult mai mic de resurse. De ce nu poate nimeni sa faca asta in linux?

    RăspundețiȘtergere
  9. LibreCAD si Draftsight cred ca sunt pe primele locuri

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? OK, dar fii politicos, altfel vei primi ce meriți!

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip