Postări

Se afișează postări din decembrie, 2015

Siguranța online 3 - sistemul de operare

Am ajuns la partea a treia din „serialul” dedicat siguranței online. Bine, de fapt nu este vorba doar de siguranța online, dar de aici mi-a venit ideea seriei. Astăzi vom discuta puțin despre de este un sistem de operare. O scurtă definiție am dat aici, dar conceptul este destul de complex, de aia am zis că trebuie prezentat mai pe larg.

Siguranța online 2 - termeni și abrevieri

Ce este un browser? Dar IP ce înseamnă? HTTP e un fel de FTP? În articolul ăsta m-am gândit să scriu câte ceva despre termenii și abrevierile foarte frecvent întâlniți/întâlnite când vine vorba de internet, calculatoare, etc. Nu voi include aici toate prescurtările posibile, este inutil și irealizabil sunt prea multe. Dar fiecare ar trebui să știm măcar cele mai frecvente expresii pe care le putem întâlni, de exemplu, pe un forum unde cerem ajutor, sau în manualul de utilizare al laptopului/telefonului/tabletei.

Siguranța online I - introducere

Din discuțiile mele de zi cu zi am observat că unii dintre noi nu au nici cele mai elementare noțiuni de siguranță informatică, fie că este vorba despre mediul online, fie că este vorba despre dispozitivele folosite sau de datele personale care pot fi date cuiva printr-o simplă păcăleală.  Mă gândeam să scriu aici câte puțin despre diverse situații în care necunoașterea celor mai elementare măsuri de siguranță ne poate afecta buna dispoziție, buzunarul și chiar intimitatea. Nu sunt un mare cunoscător al domeniului, tot ce scriu și voi scrie este din experiența mea destul de limitată. Unele lucruri le-am mai scris pe aici, dar lipsea o oarecare organizare, să zicem.  Despre ce voi scrie? Păi, despre sisteme de operare, utilizarea unui antivirus și firewall, cum să nu ne lăsăm păcăliți de mailurile mincinoase sau aplicațiile online  la fel de mincinoase, despre ce să scriem pe rețelele de socializare și despre ce să nu scriem, cum să ne alegem parola de Facebook sau Yahoo, despre multe a...