Siguranța online 2 - termeni și abrevieri

Ce este un browser? Dar IP ce înseamnă? HTTP e un fel de FTP? În articolul ăsta m-am gândit să scriu câte ceva despre termenii și abrevierile foarte frecvent întâlniți/întâlnite când vine vorba de internet, calculatoare, etc. Nu voi include aici toate prescurtările posibile, este inutil și irealizabil sunt prea multe. Dar fiecare ar trebui să știm măcar cele mai frecvente expresii pe care le putem întâlni, de exemplu, pe un forum unde cerem ajutor, sau în manualul de utilizare al laptopului/telefonului/tabletei.



Înainte de a trece la fapte, v-aș ruga ca sugestiile, reclamațiile sau orice alte observații să fie în limita bunului simț.



Lista, deci (nu este ordonată alfabetic, ci așa cum mi-au venit mie în minte... de aia a lăsat zeul IT scurtătura CTRL+F, ca să caut ce mă interesează :D ):



Browser - Softul, programul de calculator cu care ne dăm pe net. Gen Opera, Internet Explorer (ptiu, drace! :), Google Chrome, Vivaldi, Midori, Mozilla Firefox.



ISP - (Internet Service Provider) - furnizorul de servicii internet, adică firma aia de vă dă net dacă îi plătiți abonamentul



(Adresă)IP - (Internet Protocol) - e o adresă unică pentru fiecare dispozitiv conectat la internet, cum e numărul de înmatriculare la mașini sau adresa de acasă. Și tot așa, puteți fi foarte ușor identificați după adresa IP, așa că lăsați prostiile... Dacă vreți să vedeți cum arată, click aici.. Există și adrese locale, de forma 192.168.X.X, pentru rețele interne. Dacă aveți un router prin casă, e foarte probabil să aibă o adresă de forma asta.



Adresă web/ a unui site -  De obicei se confundă cu numele sitelui. https://www.google.ro este o adresă web. Un site poate fi accesat și după adresa sa IP. 173.194.113.56 este (cel puțin acum) IP-ul de la adresa Google de mai sus.



HTTP - (Hypertex Transfer Protocol) - protocolul de transfer al hipertextului (vezi link, mai jos). PE scurt, e o metodă de a accesa informațiile online pe WWW. Da, HTTP este strâns legat de WWW și HTML. Dacă are și S la coadă, atunci e o conexiune securizată, adică datele sunt criptate între calculator și serverul WWW. Dacă vă uitatți sus în bara de adrese, o să vedeți că HTTP sunt primele litere din adresă.



WWW - (World Wide Web), prescurtat web, nu este decât partea de internet care conține documente hipertext (HTML). Deși este frecvent confundat cu internetul însuși, nu e chair așa. Internetul mai conține și poșta electronică (e-mailul), FTP-ul, IRC-ul, etc.



HTML - (Hypertext Markup Language) - tehnologie de creare a paginilor web care specifică și cum se aranjează informațiile într-o pagină web, nu neapărat informațiile propriu-zise. Adică HTML-ul îi zice lu' nea browserul cum să afișeze pagina (fonturi, paragrafe, imagini, linkuri, etc. ). Fără HTML n-am avea decât text simplu, negru pe alb și gata.



FTP - (File Tranfer Protocol) - Protocolul (un set de reguli) de transfer al fișierelor. Funcționează tot pe Internet, da' poate funcționa și între calculatoarele dintro rețea neconectată la internet. E un fel de legătură directă la un fișier dintr-un alt calculator.



(Hiper)Link - numit și hipertext, este marea șmecherie a internetului, fără el am fi încă în era textului (da, fără poze și YouTuibe, fără Criminal Case pe Facebook și chiar fără Facebook). Link-ul e textul ăla mic și frumos pe care dați click ca să ajungeți undeva: la o altă pagină web, la o poză, la un filmuleț sau la un virus. :D



Extensie - Formată din trei litere de obicei, extensia e aia care ne indică, nouă și sistemului de operare, despre ce tip de fișier este vorba. Fiecare tip de fișier (poză, film, document, etc.) are o extensie specifică. E mult de discutat aici, pentru fiecare categorie de fișiere există extensii specifice. D.ex., pentru poze sunt extensiile .jpg, .png, .tiff, .bmp. Fiecare din ele denumește un anumit tip de fișier grafic, cu caracteristicile sale. .hpg este o imagine comprimată, pe când .bmp e necomprimată, .svg este un tip de fișier grafic vectorial, etc. În general extenisa nu pune probleme pentru că sistemul de operare știe cum să se descurce ci fișierele.



Sistem de operare (SO) - E ca un program de calculator foarte complex care ne ajută să folosim calcalatorul. SO-urile moderne sunt pline de elemente grafice și brizbrizuri care să ne facă să dăm bani grei pe hardware (componente de calculator), doar ca să ni se bâțâie fereastra la închidere. Serios acum, un SO face legătura între utilizator, programele utilizate și componentele calculatorului (inclusiv perifericele ca imprimanta, tastatura, mausul, etc.). Windows este cel mai răspândit SO, dar nu neapărat cel mai bun. Apple face OS X, iar o lume întreagă face SO-uri Linux (denumire generică pentru o groază de variante de sisteme de operare construite în jurul unui nucleu Linux, 99,99% din ele fiiind foarte bune, gratuite pentru toți și foarte sigure). Există și SO-uri pentru dispozitive mobile, tot de la cei trei mari producători: Microsoft (Windows Phone), Apple (iOS) și Google (Android). Pe partea de dispozitive mobile, Android este cel mai utilizat. Și aici e mult de discutat, există mai multe versiuni de Android. Dacă nu aveți iPhone sau Nokia Lumia, probabil aveți un telefon cu Android.



GUI - (Graphical User Interface) - Adică interfața grafică cu utilizatorul. Sau toate alea de apar pe ecran când vă jucați la calculator sau pe telefon: ferestre, meniuri, scurtături, pictograme, etc. etc. Pe sistemele Linux se mai numește și Mediul Desktop/Mediul Grafic. Și asta pentru că, spre deosebire de Windows unde ai unul și atât, c-așa-i când dai bani mulți, n-ai de unde alege, pe Linux ai de unde alege un mediu grafic (numit DE în limbaj „tehnic”) : KDE, Unity, Gnome, Cinnamon, MATE, LXDE, XFCE, OpenBox



Meniu - Nu ăla de la restaurant, ci ăla de sus din mai toate programele, unde scrie Fișier, Eidtare, Vizualizare, etc. Asta dacă GUI-ul e în română.



Bara de adrese - dunga aia albă dintr-un browser unde scrieți www. facebook.com când vreți să puneți poze cu mâțe turbate ...



Editor de text - Un program cu care poți scrie. Mai simplu sau mai complicat, depinde de ce ai nevoie. Că și textul ăsta e de două feluri: simplu, dacă-l scrii cu Notepad++ sau Gedit, sau complex/complicat/binar dacă-l scrii cu Microsoft Word sau LibreOffice Writer. Adică dacă îl formatezi (scrii mai gros, faci tabele, bagi paragrafe, schimbi fontul, etc. ).



RAM - (Random Access Memory) - cam ca memoria mea când nu știu unde-s țigările. Adică memorie cu acces aleatoriu. Este memoria utilizată în timpul funcționării calculatorului/telefonului, unde SO-ul și programele păstrează datele până le salvăm sau le aruncăm definitiv. Este o memorie de tip volatil, adică datele se păstrează atât timp cât memoria este alimentată cu energie electrică. De aia când se ia curentul ai pierdut toată lucrarea de licență dacă n-ai salvat-o la timp.



HDD - (Hard Disk Drive) - discul fix al calculatorului care ține memoria permanentă. Adică tot ceea ce lucrăm și salvăm se duce aici, pe „hard”. Dacă nu am salvat, vezi la RAM ce și cum... O chestie foarte mișto pe care am citit-o mai demult: RAM versus HDD. Imaginează-ți că lucrezi la un referat despre gândacul de bucătărie. Ai în bibliotecă o grămadă de cărți despre ei, dar pe birou n-ai decât două din care citești acum. Ei, HDD-ul este biblioteca unde păstrezi tot ce ai și ai lucrat, biroul este RAM-ul unde ții doar datele cu care lucrezi acum.



Update: Valium a sugerat în comentarii că HDD ar fi „disc dur”, conform traducerii. De acord, e „disc dur” :). (vezi comentariile pentru explicații suplimentare)



CPU - (Central Processing Unit) - procesorul din calculator/telefon, creierul lui. De aia e „Central”, că e boss-ul tuturor, el dă instrucțiuni, el le și execută.



WiFi - denumirea comercială a tehnologiilor IEEE 802.11 de realizare a comunicațiilor fără fir. A nu confunda cu internetul wireless, că ăla mai cuprinde și datele mobile (pe telefon sau cu stick de ăla cu cartelă de-l bagi în USB-ul laptopului)



Mbps  - megabiți pe secundă. Adică, da, viteza la internet.



wireless - fără fir. Așa cum vine netul de la routerul de pe hol sau de pe rețeaua operatorului de telefonie mobilă.



router - cutia aia în care intră cablul de net de pe hol și ne dă internet la toți din casă. Cu sau fără fir. Este și o „gaură” de securitate în rețeaua noastră locală (aia cu 192.168.X.X de ziceam mai sus).



ethernet - tehnologia de transmisie a comunicațiilor prin fir. Cablul ethernet e ăla de vine de pe casa scării și-ți intrp în router sau în calculator. Mai este numit și cablu de rețea.



bit/byte (octet) - marea dilemă a erei internetului. 1 byte (octet) = 8 biți.  Sau, pe scurt, 1B=8b. Bitul este o unitate de măsură pentru informații, prescurtarea de la binary digit (cifră binară, în engleză). E o întreagă poveste cu 0 și 1, adevărat/fals sau alte perechi binare (ăia de ați studiat fonologia, sigur știți). Dacă vreți detalii, google is your friend!



Motor de căutare - adică ditamai site-ul care ne ajută să căutăm ceva pe internet. Cum ar fi www.google.ro, www.yahoo.ro, www.bing.com. Un motor de căutare nu este un browser, cum zic unii...



Soft(ware) - programele de calculator, aplicațiile, sistemul de operare. Spre deosebire de hardware, care desemnează componentele calculatorului (RAM, HDD, CPU, placa de bază, etc.) și chiar și perifericele (maus, imprimantă, tastatură, etc.)



Lista nu este nici completă, nici perfectă. Este doar prefectibilă și completibilă :D.



P.S. Imaginea de la articol e de la PC pe care l-am curățat mai demult. De aici mi-a venit ideea să încerc să înlătur „praful” și de pe cunoștințele mele și să le dau mai departe...

Comentarii

  1. HDD Cred că "discul dur" ar fi mai corect de cât fix.Dacă e să despicăm firul, este un disc dur care e fix însă rotativ. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, corect. Pe de altă parte, denumirea lui e de pe vremea când exista și floppy disk, discul moale care a cam dispărut, iar acum HDD-ul se cam află în comparație cu discurile/unitățile amovibile (externe). Am modificat în articol. Mulțumesc! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? OK, dar fii politicos, altfel vei primi ce meriți!

Postări populare de pe acest blog

GNU/Linux nu este Windows

Programe CAD in Linux

Noi suntem pui de daci. Veritabili.