Siguranța online I - introducere

Din discuțiile mele de zi cu zi am observat că unii dintre noi nu au nici cele mai elementare noțiuni de siguranță informatică, fie că este vorba despre mediul online, fie că este vorba despre dispozitivele folosite sau de datele personale care pot fi date cuiva printr-o simplă păcăleală. 


Mă gândeam să scriu aici câte puțin despre diverse situații în care necunoașterea celor mai elementare măsuri de siguranță ne poate afecta buna dispoziție, buzunarul și chiar intimitatea. Nu sunt un mare cunoscător al domeniului, tot ce scriu și voi scrie este din experiența mea destul de limitată. Unele lucruri le-am mai scris pe aici, dar lipsea o oarecare organizare, să zicem. 


Despre ce voi scrie? Păi, despre sisteme de operare, utilizarea unui antivirus și firewall, cum să nu ne lăsăm păcăliți de mailurile mincinoase sau aplicațiile online  la fel de mincinoase, despre ce să scriem pe rețelele de socializare și despre ce să nu scriem, cum să ne alegem parola de Facebook sau Yahoo, despre multe altele... 


Am încercat să organizez cumva ideile mele într-un „foileton” ale cărui capitole vor apărea aici cu linkul respectiv pe măsură ce le voi scrie. Nu mi-am propus o anumită frecvență a articolelor, depinde de timpul și cheful avut. :)
De ce scriu? Din cel puțin două motive:
- am renunțat la multe alte proiecte personale, inclusiv legate de Ubuntu, proiecte care nu-mi (mai) aduceau satisfacție sau nu mai erau necesare,


-  puținul pe care-l știu poate va ajuta pe cineva la un moment dat, chiar dacă avem impresia că le știm pe toate și nimic rău nu ni se poate întâmpla. 


Repet, nu sunt specialist deloc, tot ce scriu poate fi criticat și îmbunătățit de alții mai pricepuți ca mine. Este doar un fel de „Idiot's guide to going online”, adică un fel de ghid pentru super-începători (dacă nu sunteți familiarizați cu seria Idiot's guide...).

Comentarii

  1. Spor! Dacă vei posta pe G+ noutățile de aici, le voi urmări cu plăcere. Eu nu mai am timp liber, îmi pare rău că nu mai contribui (momentan?...) la traducerea Ubuntu...Sper să nu ni se simtă lipsa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? OK, dar fii politicos, altfel vei primi ce meriți!

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip