Siguranța online 3 - sistemul de operare
Am ajuns la partea a treia din „serialul” dedicat siguranței online. Bine, de fapt nu este vorba doar de siguranța online, dar de aici mi-a venit ideea seriei. Astăzi vom discuta puțin despre de este un sistem de operare. O scurtă definiție am dat aici, dar conceptul este destul de complex, de aia am zis că trebuie prezentat mai pe larg.
O definiție mai tehnică ar zice că un sistem de operare este totalitatea programelor care asigură funcționarea unui sistem de calcul, care gestionează resursele fizice și logice ale respectivului sistem. Bleah... limbă de lemn, nu? Cam da... Un sistem de operare (prescurtat SO - OS în engleză) este un fel de program care ne ajută să folosim calculatorul, tableta, telefonul, GPS-ul, e-book reader-ul, televizorul, media playerul, frigiderul inteligent și altele. Toate siteurile sunt „duse în spate” de un server web care funcționează cu un sistem de operare.
Tipuri de sisteme de operare
Acum, de câte feluri sunt sistemele astea de operare? Păi, depinde la ce ne referim: scop/utilizare, preț, actualitate.
Din punct de vedere al scopului/utilizării, sunt sisteme de operare pentru:
- calculatoare personale, inclusiv laptopuri: Windows, Linux, OS X. Mai sunt altele, vechi și/sau foarte specializare (MS-DOS, Free DOS, etc.).
- servere web (Windows, Linux). Aici ar trebui menționat că Linux-ul are cea mai mare cotă de piață pe partea de server. Motivele sunt multe, vom discuta despre asta la momentul potrivit
- sisteme de operare mobile - pentru telefoane și tablete (Android, Windows Phone, iOS, Ubuntu Touch). Au mai existat Symbian făcut de Nokia, iar până mai ieri Firefox OS, lăsat baltă recent. Android-ul are și el mai multe variante (Cyanogen Mod, AOSP; etc.) construite și întreținute de comunități de pasionați. Pe partea de SO-uri mobile cunoștințele mele sunt destul de limitate, dar ar merita și ele o serie de articole, având în vedere explozia din ultimii ani ...
- sisteme de operare pentru dispozitive specializate gen GPS, media player, Smart TV, routere, etc. Se mai numesc sisteme embedded (înglobate). Astea ar merita un serial separat, dar ...
Din punct de vedere al actualității, sunt sisteme de operare actuale, vii, ca Windows, Linux, Android, etc. și SO-uri moarte, gen Symbian sau MS-DOS.
Orice sistem de operare are plusuri și minusuri, susținători înfocați și hateri dedicați. Cel mai dur „război” pare a fi cel între suporterii Windows și suporterii Linux, pe partea de PC-uri, și ultrașii Android versus înfocații iubitori de mere mușcate (suporterii iPhone/iOS de la Apple). Cum ziceam, pe partea de SO-uri mobile nu mă bag, nici măcar să-mi dau cu părerea proprie și personală ca aici. Despre Windows versus Linux voi scrie într-un articol viitor.
Prefer Linux si Android la orice ora, zi, luna, an & s.a.m.d.Nu aduc in discutie banii pentru licenta, in cazul window$, ori micul tribut adus pentru iOS, insa iau in calcul promtitudinea updat-urilor in cazul bug-urilor si al pach-urilor de securitate (vezi "marele scandal" Grub) care sunt rezolvate in scurt timp. :-)
RăspundețiȘtergere