Instalare AdobeAIR în Ubuntu 12.04 pe 64 biți

Articolul acesta nu este creație proprie, este doar o traducere și adaptare a articolului original de pe http://jeffhendricks.net și m-am gândit să-l pun și aici în română că poate sunt unii care nu stau așa bine la capitolul limba engleză. 
A, poate vă întrebați la ce folosește AdobeAir? Păi scrie și acolo, la o grămadă de aplicații ca TweetDeck și altele. Din păcate Adobe a renunțat la suportul pentru Linux la alicația asta, ca la multe altele de altfel. Dar destul cu vorba și la treabă!
Prima dată trebuie să descărcăm pachetul AdobeAir 2.6 (ultima versiune pentru Linux) de pe saitul lor și un pachet mic numit getlibs-all.deb, de pe saitul menționat la început, asta pentru că „producătorul” original nu-l mai are pe sait. Bun. Avem ce ne trebuie. Ba nu, ne mai trebuie niște pachețele mici de tot pe care s-ar putea să le aveți instalare deja. Dacă nu, dați comanda asta în Terminal:

sudo apt-get install libhal-storage1 libgnome-keyring0 lib32nss-mdns
 și confirmați cu Yes (Y) instalarea. Dacă le aveți instalate, veți fi anunțați că sunt deja la ultima versiune. Acum trebuie să instalăm niște biblioteci (libraries) pe 32 de biți necesare funcționării AdobeAIR. Și aici intervine getlibs ăla, pe care-l instalăm cu comanda

sudo dpkg -i getlibs-all.deb

dată în dosarul unde l-am descărcat. Apoi instalăm bibliotecile necesare cu ajutorul lui getlibs:

sudo getlibs -l libhal-storage.so sudo getlibs -l libgnome-keyring.so.0

Așteptăm să le găsească și confirmăm cu Yes (Y) instalarea lor.
Notă: aceste pachete pot fi instalate și din Synaptic, dar trebuie să ținem cont că trebuie versiunea pe 32 de biți, de obicei conține i386 la sfârșitul numelui.
După ce le-am instalat, trebuie să stabilim niște legături în sistem pentru ca AdobeAIR să le găsească acolo unde știe el că sunt, nu unde sunt ele de fapt. Pentru asta dăm în terminal comanda:

sudo ln -s /usr/lib/i386-linux-gnu/libgnome-keyring.so.0 /usr/lib/libgnome-keyring.so.0

Și cu asta am terminat pregătirile preliminare pentru instalarea AdobeAir. Pentru a-l instala, mergem în terminal în dosarul unde l-am descărcat și dăm, pe rând comenzile:

chmod +x ./AdobeAIRInstaller.bin
sudo ./AdobeAIRInstaller.bin

Urmărim cum se instalează și gata, de-acum putem instala orice aplicație care necesită AdobeAIR. Spor la treabă!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip