Cum instalăm fonturi în Ubuntu

Normal, la un moment dat nu suntem mulțumiți de ce fonturi ne oferă Ubuntu și vrem și altele, mai cool. Sau trebuie neapărat să terminăm proiectul ăla care cere fonturi specifice Windows, de gen Cambria sau mai știu eu ce. Ce facem? Avem fonturile la dispoziție (cu tot cu licență, dacă este necesar :D ) dar nu știm cum se procedează. Foarte simplu, și nu este necesară repornirea calculatorului, cum poate veți crede. Pur și simplu copiem fonturile dorite în dosarul ~/.fonts - adică în dosarul /home al utilizatorului este (sau ar trebui să fie) un dosar .fonts (ATENȚIE! E DOSAR ASCUNS - CU PUNCT ÎN FAȚĂ ȘI TREBUIE SĂ APĂSAȚI CTRL+H PENTRU A VEDEA DOSARELE ASCUNSE ÎN MANAGERUL DE FIȘIERE!). Dacă dosarul .fonts nu există, îl facem pru și simplu cu click dreapta și alegem opțiunea de a crea un dosar nou (Create new folder, pentru cei cu interfața în engleză și care, poate, nu știu exact...). După ce am copiat toate fonturile în dosarul respectiv, deschidem un Terminal și dăm comanda

sudo fc-cache -f -v

apoi așteptăm să termine tot ce se întâmplă acolo...și gata! fonturile pot fi folosite de utilizatorul respectiv.
Dacă vrem ca fonturile să fie disponibile pe tot sistemul, inclusiv pe root sau alți utilizatori, sau să le folosim în interfața unor programe, trebuie să le copiem în alt dosar. Pentru asta pornim administratorul de fișiere Nautilus (cel implicit pe Ubuntu, dar se poate cu orice program de gen, doar schimbați numele în comanda de mai jos)

gksudo nautilus

și copiem fonturile în /usr/share/fonts după care dăm comanda de mai sus, aia cu fc-cache și gata! Spor la treabă și să-mi arătați și mie ce-ați creat special!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip