De unde să luăm bani pentru educație
Update: Am găsit pe site-ul Camerei Deputaților o interpelare privind situația utilizării open source în Educație. sunt și două răspunsuri, de la Ministerul Educației și Ministerul pentru societatea informațională.
Răspunsul de la Ministerul Educației zice că programa școlară nu prevede soluții Microsoft pentru proba de competențe digitale de la BAC. Dar programa școlară pentru TIC, filiera teoretică, clasa a XI-a pomenește de Excel și Word, la fel zice și programa pentru tehnoredactare asistată pe calculator, clasa a XI-a, filiera teoretică. Și, la final, mai zice că
”în funcţie de interesele educaţionale ale elevilor şi de resursele de timp disponibile, profesorul poate opta pentru activităţi suplimentare cum ar fi:
-utilizarea tipurilor de documente predefinite oferite de aplicaţia MS Word (Web Pages, Letters and Faxes, Memos, Agenda, Calendar, CV, Brochure, Manual, Reports);
- realizarea unui document cu o lista de adrese web interesante, comentate;
-expedierea unor mesaje având ca ataşament fişiere Word, salvarea fişierelor Word arhivate pe un suport de memorie extern, realizarea unor etichete, tehnoredactarea plicurilor, editarea documentelor text scanate şi transformate cu funcţia OCR;
- realizarea, în Word, a unei prezentări pe teme de interes pentru domeniul de specializare,care conţine text, poze scanate, comentariu sonor, a unor afişe şi invitaţii pentru diverse evenimente.”
Ori pe la minister nu prea se știe care-i treaba, ori... Programele în vigoare pot fi consultate aici.
Același răspuns zice că trecerea la open source va fi luată în calcul la achiziționarea de noi echipamente. Bine că la achiziționarea de licențe Microsoft echipamentele alea vechi erau bune (vezi mai jos). Un pont gratis: sistemele de operare Linux merg foarte bine și pe echipamente mai vechi, nu trebuie ultimul răcnet de calculator...
Iar programa pentru competențe digitale la BAC zice de Windows chiar la început... mai jos zice de accesoriile sistemului de operare (Notepad, Paint, ) Să mor io dacă astea nu-s „soluții Microsoft”... băgate, așa, discret, la grămadă cu niște competențe (foarte utile, nimic de zis...) care de fapt pot fi dobândite și utilizate pe orice sistem de operare, nu neapărat Microsoft.
Este, pe același site, o interpelare din 2011, în răspunsul căreia ministrul de atunci declara că se studiază bunele practici din alte țări în materie de migrare către open source. Se vede treaba că n-au terminat de studiat nici până acum... după un cincinal. Ehe, pe vremuri cincinalul se realiza în patru ani și jumate...
**************************************************************************
De ce ne trebuie bani pentru educație?
Întrebare idioată, firește. Pentru că fără educație ajungem animale, tuburi digestive dotate cu sex. O turmă numai bună de dus la abatorul celor care pot și vor să ne sacrifice. Pentru că educația e foarte necesară. cam ca apa, hrana și aerul.
OK, atunci de unde bani, că nu-i așa de simplu??
Ba da, uneori e așa de simplu. Un caz care face destul de multă vâlvă în ultima vreme, cazul Microsoft, ăla cu milioane de dolari șpagă către diverse personaje. Prima sursă de bani ar fi confiscarea în totalitate a șpăgii primite de ei . A doua sursă de bani ar fi renunțarea la Microsoft. Da, ați citit bine, renunțarea la Microsoft. Și trecerea la programe cu sursă deschisă, așa cum prin alte țări, cu apă caldă curentă și toaletă în casă, nu în fundul curții, se face demult. Inclusiv unele țări din fostul bloc socialist au trecut la implementare sau sunt pe cale de a implementa asemenea soluții, tocmai datorită costurilor de exploatare mult mau scăzute. Pe site-ul UE (EN)există o întreagă arhivă (EN) de articole legate de aspectul ăsta (Chiar și Parlamentul European propune acest lucru (EN), ca toate instituțiile europene să treacă la software cu sursă deschisă), iar pe internet găsiți o mulțime de informații despre cum cum au trecut unii la programe cu sursă deschisă (Jandarmeria Franceză, administrația publică din München, etc.), unii chiar de ani buni. Să nu mai spun că Rusia și China lucrează la un sistem de operare național bazat pe Ubuntu.
Care ar fi avantajele acestor programe/sisteme de operare? Pe scurt: siguranță și stabilitate mai mare, costuri mult mai mici (prețul este practic zero, singurele costuri ar fi de instalare și mentenanță - plătești oamenii să instaleze și să întrețină respectivele sisteme, așa cum sunt și acum unii care au grijă de servere, etc. Credeți că degeaba marile site-uri rulează pe servere Linux? Că majoritatea covârșitoare a super-calculatoarelor lumii rulează Linux? (Când mai am timp o să povestesc puțin despre „lupta” asta între Linux și Windows, între sursa deschisă și sursa închisă în domeniul software).
Cum s-ar obține efectiv banii ăștia?
Despre ce sume e vorba? Digi24 spune de o mită de 60 de milioane de euro și un prejudiciu adus bugetului public de vreo 27 de milioane de euro. Bani cu care s-ar putea face enorm de mult pentru cetățeni, inclusiv în educație...
Ca să nu mai punem la socoteală și banii dați efectiv pe licențe. Să tot fie câteva milioane de euro. Și de ce? Degeaba.
Ca să nu mai punem la socoteală și banii dați efectiv pe licențe. Să tot fie câteva milioane de euro. Și de ce? Degeaba.
Conform comunicatului DNA de la începerea urmării penale în cazul Microsoft, s-au cumpărat o groază de licențe Microsoft la prețuri umflate, licențe care nici măcar nu erau necesare sau nu se puteau utiliza din cauza tehnicii de calcul învechite, incompatibilă cu produsele software de generație mai nouă. Comunicatul dă multe detalii despre măgăriile făcute, șpaga luată, etc., („prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă;”), dar mă voi opri asupra următorului aspect (indicat în comunicatul respectiv):s-au închiriat „179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop și 6.828 licenţe pentru sistemele de operare Windows Server ”, adică sisteme de operare pentru serverele din școli, licee, etc. (În treacăt fie spus, cine a lucrat cu celebrul SIIIR sau a fost persoana responsabilă cu administrarea testelor și evaluărilor naționale știe cât de prost merg serverele alea în condiții de trafic puțin mai intens...). Licențele au expirat în aprilie 2009. Și vorbim doar de licențe pentru doar două-trei programe utilizate în sistemul educațional (de fapt în sistemul public, inclusiv în administrația publică, spitale, peste tot în instituțiile bugetare).
Ce se întâmpla dacă se utilizau produse software cu sursă deschisă/gratuite? Păi, pierdeau șpaga. Dar se economiseau niște sume care ar fi fost foarte utile la reparat școli, dat burse sociale și câte și mai câte. Știm care sunt problemele, mai ales în mediul rural. Software-ul ăsta este gratuit, am mai spus. Da, gratuit. Îl poți descărca de pe internet, perfect legat. De la sistemele de operare pentru servere și stații de lucru până la suite Office (de birou) și editare foto, client FTP și altele. Nu mai trebuie să stai după ISJ sau mai știu eu cine să-ți trimită licența sau alte detalii. Îl descarci, pui pe CD sau alt mediu și-l instalezi. Perfect legal, repet. Pe piață sunt companii care se ocupă cu oferirea de suport tehnic pentru software de ăsta... Redhat e un exemplu, Canonical altul. Iar produsele lor sunt unele dintre cele mai bune.
Cât s-a dus pe apa Sâmbetei? 100 de milioane de euro, cel puțin. Vă las „plăcerea” să descoperiți voi ce s-ar fi putut face cu banii ăștia în educație, sănătate sau altundeva.
Și ce anume să folosim în loc de produse Microsoft?
Dar să vedem, pe scurt, care ar fi alternativele la software-ul plătit (și în multe cazuri mai defectuos în funcționare și/sau întreținere): (e o listă făcută de mine, un cvasi-diletant în materie, utilizator obișnuit de software opensource, există pe internet liste mult mai detaliate, dar cam asta se folosește în sistemul public, nu-i mare filozofie...).
- Sistem de operare - un sistem de operare Linux (și pentru servere și pentru stații de lucru). Aveți impresia că Google sau Facebook au servere pe Windows?
- Suită de birou (echivalent Microsoft Office) - LibreOffice. Aici intervine și programa școlară care spune că la competențe digitale trebuie să știm musai să lucrăm cu Microsoft Office, deși LibreOffice face fix același lucru și e gratuit.
- Client FTP - este integrat în Mozilla Firefox, browser web gratuit, cu sursă deschisă .
- Media player, editor de text - sunt incluse în orice versiune de Linux, uneori cu funcții mai elaborate/utile decât cele de pe Windows.
Există, pe de altă parte, o serie de programe care sunt concepute doar pentru Windows - Edusal-ul e un exemplu. Dar nu cred că nu s-ar putea porta/muta pe Linux, avem specialiști de clasă mondială în țară. Sau, dacă nu, putem păstra doar sistemul de operare Windows, dar utilizăm software gratuit/cu sursă deschisă peste tot unde e posibil. Un mare site de la noi, Softpedia, folosește (sau cel puțin a folosit mult timp) modelul ăsta: sistem de operare Windows, restul sunt programe gratuite/cu sursă deschisă.
E mult de vorbit, sunt multe detalii de dat, dar orice drum, oricât de lung, începe cu primul pas. Iar primul pas trebuie să-l facem noi - profesori, părinți, cetățeni, într-un cuvânt. Există o inițiativă a comunității LibreOffice România în sensul acesta. Dar trebuie să ne unim toți ca să putem schimba ceva.
****************
P.S. Da, am lucrat și eu în SIIIR, mai ales seara, când era serverul lor mai liber și nu-ți creștea barba așteptând să se încarce pagina. Și da, am văzut cu ochii mei cu „crapă” serverul ISJ-ului în ziua evaluărilor naționale, când toate școlile se conectează ca să descarce documentele necesare.
P.S.2 Da, folosesc software opensource, 99% din timp, inclusiv pentru tot ceea ce înseamnă materiale didactice (utile în activitatea mea de profesor la o școală din mediul rural) și nu numai.
P.S.2 Da, folosesc software opensource, 99% din timp, inclusiv pentru tot ceea ce înseamnă materiale didactice (utile în activitatea mea de profesor la o școală din mediul rural) și nu numai.
Am scris și eu ceva legat de asta, prin 2009.
RăspundețiȘtergerehttps://blog.alexcucu.ro/ministerul-educa%C8%9Biei-prezinta-microsoft-bac/
După cum vezi, singura diferență e că acum în programa școlară au mai dispărut din numele aplicațiilor MS Office... Sau poate că nu, nu am avut timp să caut prin toate programele, nu mai știu care sunt în vigoare și care nu, ministerul „reciclează” programele din anii trecuți, dar nu le elimină de pe site pe alea nefolositoare, ăăă, pardon, pe alea ieșite din uz...
RăspundețiȘtergere