Antivirus pentru Ubuntu/Linux

Se spune că pe Linux/Ubuntu nu ai nevoie de antivirus, că virușii pentru Linux sunt foarte rari și nu au efect deoarece sistemul rulează în mod utilizator, nu administrator. Este adevărat. Dar la fel de adevărat este că fișierele infectate pot fi trimise utilizatorilor de Windows și acolo virușii își fac de cap la greu. Deci ar trebui să scanăm ceea ce trimitem altora ca să nu ne înjure mai târziu. Din fericire există o serie de programe antivirus bune și pentru Linux/Ubuntu, unele dintre ele chiar de la producătorii consacrați cunoscuți de pe Windows. Iată lista (incompletă!!) a acestor programe:
1. Clamav, antivirusul "default" în Ubuntu, cu două interfețe grafice - ClamTk și Klamav (asta nu mai era susținută la un moment dat). Și antivirusul și interfețele grafice se găsesc în repositories.
2. BitDefender pentru Unix, un antivirus la "cerere", adică scanează doar manual fișierele. Dacă aveți probleme la rularea lui, citiți aici pentru a vedea ce și cum.
3. Avast pentru Linux, scanează tot la cerere, dar își face treaba destul de bine.
4. Avira pentru Linux, tot un scanner la cerere, dar fără interfață grafică (merge doar din linie de comandă/terminal).
5. AVG for Linux, netestat încă. Dacă l-ați încercat cumva, spuneți-mi și mie ce părere aveți.  
A, și dacă mai știți și alte programe de genul ăsta, mă găsiți aici să-mi spuneți, de-abia aștept. Până atunci, spor la treabă!

Comentarii

  1. da , dar am o alta solutie .... sa treaca si ei pe linux

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine sa treaca? Utilizatorii de Windows? E posibil, dar multi sunt "blocati" cu el din varii motive - lenea de a invata ceva nou, jocurile care depind de Windows, slaba informare cu privire la alternativele Windows (de exemplu in scoala foarte rar se aude altceva decat Windows, la nivel de programe scolare si discipline optionale), etc. Oricum nu e chiar foarte simplu sa treci pe o distributie Linux, desi s-au facut pasi mari in dezvoltarea lui. Acum cinci-sase ani (cand am inceput sa folosesc Linux frecvent) erau probleme mari la configurat hardware, formatele MS Office erau practic inaccesibile, etc. Acum e mai simplu si daca vrei cu adevarat, poti.

    RăspundețiȘtergere
  3. @wlady: Acum 5 ani (adica 2007) eu foloseam Kanotix, si puteam accesa fisiere .doc, .xls, si .ppt in openoffice. Kanotix era de zece ori mai bun decat orice windoz de atunci. Kanotix recunostea toate hardware, se autoconfigura la internet prin pppoe, configura automat pana si tunerul TV leadtek. Tu astepti de la scoala sa auzi de linux? 90% dintre profesori nici macar nu stiu sa deschida calculatorul, ca ei "e" cu cartile, nu cu "prostiile" astea electronice. Cea mai mare boala a omului e propria ignoranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, se puteau accesa, dar era cam greu cu salvarea în formate MS Office, dacă documentul avea niște formatări mai complicate. La asta mă refeream acolo. Și ai fi mirat câți dintre profesori se pricep la „prostiile” astea electronice. Problema e că dacă vrei să faci un opțional în domeniul ăsta și le spui de Linux la ăia de sus, nu ți-l aprobă, că e necuratul. Crede-mă, 90% dintre profesori știu să lucreze pe un PC, nu numai să-l deschidă...dar ca să te convingi trebuie să intri în sistem și să stai acolo măcar un an. Apoi ai să-ți schimbi părerea despre profesori.

      Ștergere
    2. ”Problema e că dacă vrei să faci un opțional în domeniul ăsta și le spui de Linux la ăia de sus, nu ți-l aprobă, că e necuratul.”

      Problema este alta... LINUX ca sistem de operare free nu este văzut bine de cei care au afaceri serioase cu sistemele de oparare, cu programe diferite...
      Majoritatea firmelor preferă să folosească WIN pentru că nu mai trebuie sa-şi trimită angajaţii la specializări! Achiziţionarea unei licenţe de WIN se regăseşte în economia cursurilor de training. Angajaţii ştiu de acasă sau din şcoală să lucreze pe WIN nu-i aşa? Credeţi că MICROSOFT dacă voia cu adevărat să nu se poată instala WIN fără licenţă nu ar fi găsit o soluţie? Hai să fim serioşi! Este o „bătaie lugă” aici. Când toată lumea foloseşte un sistem de operare (WIN) cu sau fără licenţă, companiile vor folosi acest sistem pentru a face economii deci Microsoft câştigă din toată afacerea asta. PĂREREA MEA!
      Pentru ca linux-ul să îşi ocupe locul binemeritat trebuie pus la treabă. Nu oferit gratuit pe un PC, pentru că mulţi au venit la mine să le pun pe PC sau laptop WINDOWS, cu motive de genul ”nu ştiu să lucrez pe linux”, după ce am pus pe PC si linux şi windows majoritatea au venit înapoi să le şterg WIN de pe calculator pentru că le ocupă loc degeaba pe hard. ”AI AVUT DREPTATE LINUXUL E ALTFEL ŞI PARCĂ MAI UŞOR CA WINDOWS-UL”, îmi spun.
      Băieţelul meu are acum 7 ani şi iubeşte linuxul la nebunie. Le-a încercat pe o grămadă LINUX MINT, KNOPPIX, FEDORA, SUSE, UBUNTU. A rămas pe UBUNTU pentru că e mai frumos ...
      Suitele de jocuri educaţionale GCompris, Childsplay şi multe altele, au făcut furori în grădiniţă şi mulţi părinţi au venit la mine să le instalez linux pe Laptop pentru copii.
      POPORUL TREBUIE SĂ SE CONVINGĂ CĂ LINUXUL ESTE MULT MAI UŞOR DECÂT CREDE EL.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? OK, dar fii politicos, altfel vei primi ce meriți!

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip