29 dec. 2011

Antivirus pentru Ubuntu/Linux

Se spune că pe Linux/Ubuntu nu ai nevoie de antivirus, că virușii pentru Linux sunt foarte rari și nu au efect deoarece sistemul rulează în mod utilizator, nu administrator. Este adevărat. Dar la fel de adevărat este că fișierele infectate pot fi trimise utilizatorilor de Windows și acolo virușii își fac de cap la greu. Deci ar trebui să scanăm ceea ce trimitem altora ca să nu ne înjure mai târziu. Din fericire există o serie de programe antivirus bune și pentru Linux/Ubuntu, unele dintre ele chiar de la producătorii consacrați cunoscuți de pe Windows. Iată lista (incompletă!!) a acestor programe:
1. Clamav, antivirusul "default" în Ubuntu, cu două interfețe grafice - ClamTk și Klamav (asta nu mai era susținută la un moment dat). Și antivirusul și interfețele grafice se găsesc în repositories.
2. BitDefender pentru Unix, un antivirus la "cerere", adică scanează doar manual fișierele. Dacă aveți probleme la rularea lui, citiți aici pentru a vedea ce și cum.
3. Avast pentru Linux, scanează tot la cerere, dar își face treaba destul de bine.
4. Avira pentru Linux, tot un scanner la cerere, dar fără interfață grafică (merge doar din linie de comandă/terminal).
5. AVG for Linux, netestat încă. Dacă l-ați încercat cumva, spuneți-mi și mie ce părere aveți.  
A, și dacă mai știți și alte programe de genul ăsta, mă găsiți aici să-mi spuneți, de-abia aștept. Până atunci, spor la treabă!
Copyright © 2013 Sfânta lene și cuviosul somn