Kogaion. Nu, nu muntele sacru. Distribuția Linux. Impresii generale

(Imagine luată de pe pagina Rogentos - Facebook)


Niște băieți de-ai noștri s-au gândit să facă ei o distribuție de Linux românească. Pardon, dacică. Recte Kogaion. Ideea nu e rea, n-ar fi pentru prima dată când niște băieți de pe la noi s-au gândit să facă ceva amestec băștinaș din Linux și alte chestii (vezi și EDU*RO, doar că asta e un fel de distribuție pentru educație, nu pentru utilizare generală), dar majoritatea n-au ajuns decât până la schimbat imaginea de fundal și vreo șapte aplicații implicite.




Acum, ca să nu se înțeleagă greșit. Kogaion e departe de a fi gata de utilizare în producție. E la stadiul Alpha 3, deși se lucrează la ea de ceva timp. Dar sunt puțini oameni implicați, au și ei serviciu, familie, alte obligații. În plus, a fost un val de „diferențe de opinie” legat de lansarea lui, prin iarnă, diferențe la care a contribuit atât graba dezvoltatorilor de a-și anunța intenția și produsul, cât și de eternele probleme românești „tot ce e de la noi pute” și „faceți un rahat dacă nu aveți girul nostru, că noi suntem cei mai vechi și mai tari din lumea Linux RO”. (Sunt listele de discuții pe net dacă vreți mai multe detalii).


Varianta testată de mine este cu XFCE, pentru că la MATE cam am alergie, nu știu de ce. La prima vedere Kogaion se prezintă destul de bine, pornește rapid și se mișcă OK, dar posibilitățile de testare, cel puțin pentru mine sunt foarte limitate. În afară de dat pe net, arhivat niște chestii, scris două scripturi și uitat la niște filmulețe cu vlc, nu prea am ce face. Marele absent, pentru mine, este LibreOffice, deși nici Firefox nu prea l-am găsit prin meniu. În fine, ca prime impresii, aș trece următoarele (așa, ca un fel de analiză SWOT, că e defect profesional pe alocuri):


Puncte tari:



  • rapiditatea cu care rulează pe sisteme destul de slabe (îl am pe un laptop mai vechi și cam răgălie, dar se mișcă bine)

  • aspectul grafic care e destul de drăguț și colorat, așa...

  • programe (care sunt momentan incluse) destul de variate

  • programe diverse care vor veni, sper, la un moment dat, să completeze scheletul actual și care vor face din Kogaion un sistem de operare complet.


Puncte slabe:



  • lipsa totală a unor indicații de instalare și lucru în terminal (instalare programe, actualizare sistem, etc.). Deși au un site, lipsește un colțișor dedicat acestor informații.

  • imaginea destul de negativă de care ziceam mai sus care va determina pe unii să nu-l încerce/adopte

  • lipsa unui canal oficial de comunicare și cu utilizatorii/testerii, un fel de forum unde să fie centralizate toate problemele inerente unei versiuni Alpha. Sau măcar a unei minime documentații... (N-am pretenția unui bug tracker ca la KDE sau documentația de la ArchLinux, dar...) Venerix are ceva scris în engleza informală pe aici, și cam atât. Am discutat cu el pe Facebook la un moment dat, dar asta nu se pune ca forum, nu?

  • (asta nu e neapărat vina dezvoltatorilor) pe sisteme cu USB 3.0 trebuie dezactiva XHCI din BIOS ca să puteți boota de pe mediul Live, cel puțin eu așa am pățit pe două laptopuri.

  • Deși se vrea românesc, interfața din Live CD este în engleză...


Oportunități:


  • fiind dezvoltat în România, și cu o versiune de server (Argent), Linux-ul ăsta ar avea șanse de reușită, dacă .... (și aici sunt multe de scris, inclusiv punctele slabe de mai sus, dar sper să se rezolve pe parcurs)

  • pentru că rulează bine (și) pe calculatoare mai slabe, ar putea ajunge pe sistemele instituțiilor statului, așa cum declaraseră la un moment dat dezvoltatorii (sau cel puțin așa apăruse în presă)

  • atragerea (recrutarea) unui număr mai mare de contributori (programatori, graficieni, etc. ) care să se alăture proiectului și să participe la dezvoltarea lui. Sunt mulți entuziaști care și-ar trece o asemenea chestie în CV. Totul depinde de abordare, și de o parte, și de alta.


Amenințări


  • prima ar fi graba cu care echipa a anunțat disponibilitatea distribuției, inclusiv pe unele canale mass media, fără a avea ce arăta prea mult. OK, e Alpha, dar... vezi punctele slabe de mai sus. Cât anunți ceva, te aștepți să și încerce unii ceea ce faci tu, și dacă n-ai o minimă bază de comunicare... Rezultatul? Fix invers decât cel scontat: unii au sărit la gâtul lor că habar n-au ce fac, că-s tineri și cu caș la gură, apoi s-au consumat energii imense în fiecare tabără ca să dovedească contrariul. Și de aici până la o oarecare aroganță n-a fost decât un pas.

  • interesul foarte scăzut pentru Kogaion. În afară de cunoscuți (ai echipei de dezvoltare) nu cred că s-a agitat cineva să-l încerce. Și chiar dintre cei entuziasmați nu știu câți au stat prea mult să se „joace” prin Kogaion.

  • abordarea greșită, din partea echipei de dezvoltare, a relației cu eventualii testeri/utilizatori. Au lansat un apel pe Facebook prin care se căutau testeri, în care promiteau și nu știu ce acces la internal builds și altele, dar nu au răspuns la solicitări. În urma unor discuții, au pus și un canal de IRC prin care se poate comunica orice problemă către dezvoltatori. (ăsta a fost primul lucru întrebat pe pagina lor de Facebook, „Unde găsim detalii despre acest lucru și cum se vor transmite informaţiile despre comportamentul sistemului?” ) Or, chestia asta mai alungă din cei interesați, inclusiv subsemnatul (nu c-aș fi eu cine știe ce mare sculă de tester...), și dă o impresie proastă.

  • e posibil ca la un moment dat echipa să se destrame, din varii motive, și proiectul să fie abandonat. Nu sunt sigur, dar mi se pare că au mai fost cazuri de-astea pe la noi...


Acum, cele de mai sus nu sunt o critică a nimănui, nu sunt soluții ale mele, că nu sunt eu în măsură să le dau. Sunt pur și simplu părerea mea, a unuia de pe net care a auzit și urmărit într-o măsură destul de mare evoluția Kogaion din ultima vreme și se aștepta la o abordare diferită a proiectului.  Nu am nimic cu nimeni din echipa Kogaion,  nici personal nici profesional, nimic de niciun fel.

P.S. O prezentare mai veche dar foarte detaliată a sistemului de operare a făcut Bobses.

P.S.2 - Poate dacă am lăsa orgoliile la o parte am putea face (și noi) ceva ca lumea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

GNU/Linux nu este Windows

Programe CAD in Linux

Noi suntem pui de daci. Veritabili.