Setare aplicatii la pornire intr-un anumit Desktop Environment

Dacă sunteți ca mine și vă place să vă jucați cu Ubuntu, atunci sigur ați instalat mai multe DE (Desktop Environments) ca Gnome, XFCE, Unity, KDE, etc. Problema cu aceste instalări este .... mai multe probleme de fapt. 
Cea mai puțin enervantă este că în meniuri vor apărea toate aplicațiile de la toate DE-urile. Adică pe Gnome veți avea și Xfburn, programul XFCE de ars CD-uri, pe KDE veți avea și gedit pe lângă Kate, și așa mai departe.
O altă problemă ar fi că la startul sistemului de operare pornesc și mai multe instanțe ale aceleași aplicații - de exemplu eu aveam două ferestre Pidgin pornite și conturile de messenger se deconectau reciproc.  Destul de enervant, nu? După lupte seculare care au durat câteva ore, am cerut ajutorul comunității. Și l-am primit destul de repede sub forma unui link spre un site super tare despre Linux/Ubuntu Web Upd8. Iată și soluția la problema mea - setarea anumitor aplicații să pornească doar în anumite DE-uri.Mii de mulțumiri, Andrei!
Pentru cei care sunt paraleli cu engleza, o să vă spun cum se face. Este foarte simplu, doar trebuie să fiți atenți:
1. căutați fiserul de forma numeaplicație.desktop în /home/username/.config/autostart (înainte de config este un punct!!) sau /etc/xdg/autostart și editați-l cu gedit sau cu care editor de text vă place și adăugați următorul rând la sfârșit:
OnlyShowIn=
De exemplu, dacă vreți să pornească doar în Unity, scrieți OnlyShowIn=Unity;
Ddacă vreți să pornească în GNOME și KDE, scrieți OnlyShowIn=GNOME;KDE;.
Atenție! pentru  editarea fișierelor din /etc/xdg/autostart trebuie să rulați editorul de text ca root - intrați în Terminal și dați comenzile
cd /etc/xdg/autostart
sudo EDITORTEXT (gedit, kate, leafpad) NUMEAPLICATIE.desktop


De exemplu:
sudo kate pidgin.desktop
sudo gedit glipper.desktop
sudo leafpad kopete.desktop
Pentru o listă completă a DE-urilor și a denumirilor corecte pe care trebuie să le utilizați după OnlyShowIn, vedeți aici. SPOR!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip