Comenzi in terminal pentru Ubuntu

Orice utilizator de Ubuntu/Linux ajunge la un moment dat să lucreze cu linia de comandă, fie pentru a instala ceva, pentru a actualiza sistemul, pentru a configura ceva sau pur și simplu din curiozitate. În lumea Linux se spune - pe bună dreptate - că lucrul în linia de comandă este mai rapid și mai eficient decât lucrul în interfața grafică. De exemplu, vrem să instalăm programul Pidgin, de mesagerie instant. Prin metoda grafică avem pașii următori:

1. Deschidem managerul de pachete
2. Introducem parola
3. Căutam"pidgin"
4. dăm click pe install
5. Confirmăm instalarea
6. Închidem mangerul de pachete.

În linia de comadă merge așa:

1. Deschidem Terminalul
2. Scriem comanda sudo apt-get install pidgin
3. confirmăm instalarea
4. Închidem terminalul.

Concluzia? Am economisit timp (și pentru unii timpul este foarte prețios). Dar ca să n-o mai lungim mult, sunt o groază de comenzi pentru terminal (linia de comandă), de la cele mai simple la cele mai complexe, cu multe opțiuni și setări. Bineînțeles, nu le vom învăța chiar pe toate, pentru că nu ne vor trebui chiar toate, dar sunt destule comenzi care ne pot face viața mai ușoară.
Pentru cei care vor să pătrundă taina comenzilor rulate în faimosul terminal, am să vă arăt trei linkuri cu detalii despre acestea:
SuperMan Pages - un site dedicat comenzilor în Fedora Core 4, dar acestea se regăsesc aproape în totalitate și pe alte distribuții LINUX.
Linux Command Directory - așa cum îi spune și numele, o bază de date cu (aproape) toate comenzile în Linux.
Ubuntu Manpage - siteul Ubuntu dedicat utilitarului man, manualul de utilizare (rulat tot din linia de comandă) cu care vine fiecare aplicație.
Alte informații utile despre linia de comandă:
- Utilizarea liniei de comandă/terminalului - pe siteul de ajutor Ubuntu
- comenzi de bază (despre Ubuntu 8.04, dar sunt valabile pe orice distribuție) - pe același site
- alt tutorial despre linia de comandă, puțin mai complex, cu îmbinarea mai multor comenzi
- despre multe minunății care se pot face în linia de comandă (CLI) a scris mai mult și mai bine mai talentatul meu coleg de forum și (semi)vecin - stăm la vreo 30 KM distanță unul de altul - Stressat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

GNU/Linux nu este Windows

Programe CAD in Linux

Noi suntem pui de daci. Veritabili.