Din ciclul „Hai să-i prostim pe proști...” - 1
Da, sunt mulți de-ăștia care încearcă asta. Și cu mulți le merge. Din varii motive: naivitate, lipsa unei culturi informatice, prostie. A, cultura informatică nu înseamnă să știi pe de rost manualele PHP, HTML, CSS și altele asemenea. Înseamnă să știi să te ferești de necazuri, on-line și off-line. On-line, adică să nu-ți dai singur parola de mail/Facebook/etc., PIN-ul cardului și date confidențiale sau mai știu eu ce unuia care pare de încredere. Nu există așa ceva, mai ales on-line, decât în foarte rare situații. Eu personal nu prea am încredere nici în mine când sunt on-line :D. Glumesc, normal, dar se pot face/întâmpla atâtea, că niciodată nu poți fi suficient de sigur pe cel de la capătul celălalt al ... internetului. În fine, despre asta altădată.
Acum vreau să vă pun în gardă, cum s-ar zice, împotriva unei șmecherii destul de vechi (one of the oldest tricks in the book, cum ar zice americanu') care constă în păcălirea cuiva să instaleze un virus informatic cu propriile mâini. Da, da. Ați citit bine. De aia ziceam de „să-i prostim pe proști” (bine, bine, e puțin exagerat, dar exact ăsta este motto-ul celor care încearcă de-astea...). În ce constă șmecheria?
Păi aproape toți cei care „se dau pe net” se tem de viruși, și pe bună dreptate. Deci trebuie luate măsuri. Adică un antivirus sau o scanare cu un program specializat. Buuun.Și aici intervine șmecheria. Se trimite un mail, chipurile din partea unei firme renumite din domeniu (dar nu este neapărat, deși șansele de „reușită” cresc dacă mailul are asemenea elemente „oficiale”), mail care avertizează că există un risc de infecție sau chiar că calculatorul este infectat. Apoi se oferă un link spre un program care poate scana/șterge „virușii” din calculator. Că programul ăla este de fapt un virus, asta e partea a doua (și cea mai interesantă). Dacă instalezi programul ăla, felicitări! tocmai ți-ai bătut singur cuie-n tălpi! Virușii se vor apuca să facă ravagii prin calculatorul tău! Ce să-i faci, prostia și domnia se plătește! (Și cred că mai toți au fost la un moment dat proști în felul ăsta...)
Mai jos este o poză a unui astfel de mail pe care l-am primit azi, dar de astea primesc cam o dată pe săptămână. Câteodată le răspund cu niște piese din folclorul băștinaș traduse în engleză (după posibilități).
Cum recunoaștem un astfel de mail? Sau cum îl deosebim de unul „valid”, adică trimis chiar de o firmă din domeniu? (Da, și ele trimit mailuri, mai ales cu oferte de reducere la achiziționarea unuia sau altuia dintre produsele lor). Păi simplu:
1. Verificăm adresa de unde a fost trimis. De obicei mailurile false sunt trimise de la un serviciu de mail gratuit (42pxa.net în cazul de față) sau de pe un cont obișnuit - @yahoo.com, @gmail.com, @hotmail.com, etc. Firmele care se respectă au conturi de mail dedicate, de genul sales@avira.com sau office@kaspersky.com. Adică adresele respective aparțin domeniului lor (numele siteului). Cel mai simplu este să verificați pe pagina oficială, de obicei la rubrica Contact, dacă există o asemenea adresă de mail la firma respectivă. Și dacă vă descurcați în limba lor, puteți să trimiteți voi un mail la ei să le semnalați frauda. Sincer, cred că vor aprecia gestul.
2. De obicei dacă puneți cursorul de la mouse pe linkul ăla (cu albastru în poză) în partea de jos a browserului/programului de mail apare siteul complet unde vă va duce linkul, ca în poza de mai jos:
3. Puteți căuta pe internet dacă au primit și alții asemenea mesaje de la adresa de mail respectivă. Sunt o groază de forumuri/siteuri unde se anunță lucruri de-astea, chiar și firmele din domeniu anunță de obicei (cam în genul anunțurilor de la companiile de telefonie mobilă referitoare la ăia de sună și te fac să le încarci cartela). În plus, citind asemenea forumuri, mai învățați și altele despre securitatea on-line.
Spre că asta v-a fost de ajutor și aveți grijă de voi și de calculatorul vostru!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Ai ceva de spus? OK, dar fii politicos, altfel vei primi ce meriți!