Creearea și editarea periilor (brush) în GIMP

GIMP este un soft de creat și editat poze. Asta o știe toată lumea. Are versiuni și de Windows și de Linux. Și asta cred că știe toată lumea. Știam și eu. Ce nu știam eu era cum să creez o "perie" nouă (ceea ce în GIMP se numește brush). Dar cu ajutorul lui nea Google, am aflat și vă spun și vouă, că nu e mare filozofie.
Prima dată trebuie să găsim ferestruica aia cu Layers, Channels... care de obicei e în dreapta ecranului. Dacă nu e, mergem sus în meniu la Windows și căutam la Recently closed docks. Dacă nici acolo nu e, mergem un rând mai jos la Dockable Dialogs și dăm click pe Brushes).  Pe la jumătatea ei este un punct negru care ne duce la meniul cu brushes, adică fix ce ne interesează pe noi. Dăm click pe punctul ăla negru și ar trebui să fie cam așa:

Brushes in GIMP

Dăm click pe butonașul de jos ca în imagine (treceți cu mouseul peste ele și vedeți dacă scrie Create brush, așa, ca să fim siguri) și apare fereastra următoare (se poate și cu click dreapta pe perie și New Brush)

Editor brush
Sus acolo trecem un nume sugestiv, ca să ne ajute data viitoare când folosim periuța aia, la Hardness putem 1 ca să fie o perie "plină", adică masivă, umplută, etc. să nu fie numai conturul. Iar la restul setărilor ne putem juca în funcție de ce vrem să iasă. După ce am terminat joaca, închidem fereastra asta și la fereastra precedentă dăm click pe ultimul buton din stâng jos, cel cu semnul "Refresh" care, ați ghicit!, reîncarcă periuțele din GIMP.
Pentru editarea unei perii deja create, dați click pe primul buton din dreapta jos din prima poză sau click dreapta pe perie și click pe Edit brush.
ATENȚIE!  NU SE POT EDITA PERIILE CU CARE VINE GIMP BY DEFAULT!
Se pot face mai multe operațiuni cu periile astea, meniul contextual de la click dreapta are mai multe chestii, dar deocamdată pe mine m-a interesat doar o periuță nouă, că nu aveam una care să fie ca un pătrat plin, doar un contur...Spor la pictat!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip