Editare și conversie poze în Ubuntu

Una scurtă astăzi despre editarea și conversia pozelor în Ubuntu. Știu că sunt zeci de softuri pentru treburile astea, dar dacă mai spun și eu de încă unul, nu-i bai, nu?
Folosesc cam 5-6 softuri când vine vorba de editat poze - GIMP, Fotoxx, Darktable, digikam, Shotwell, Shutter. Bine, nu prea le folosesc pe toate odată, unele sunt pentru operațiuni mai simple, gen rotire/decupare/modificat luminozitate, etc. Azi trebuia să transform vreo 20 de poze jpg în png, și m-a cam luat durerea de dinți că trebuie să fac asta pentru fiecare poză în parte. Am căutat pe la softurile alea ceva gen batch editor, dar n-am găsit ce vroiam eu (oi fi eu mai chior poate...) decât la digikam, care la mine se mișcă cam greoi. Este și imagemagick, dar e cam în line de comandă și nu prea ne înțelegem. Dar am găsit Phatch, un fel de jack-of-all-trades, cum spune americanu', adică om bun la toate: conversie, editare de toate felurile (rotire, decupare, etc.). De fapt phatch este un GUI pentru phatch-cli, care face toată treaba. Are o groază de opțiuni - inclusiv ceva de pe la imagemagick și Blender - așa că merită să-i dați o șansă. 
Prima dată instalăm phatch și imagemagick
sudo apt-get install phatch imagemagick
O să mai instaleze și ceva în plus. 
Eu am ales să fac o conversie între jpg și png, dar pașii sunt cam la fel pentru toate acțiunile. 
 Cum am făcut? La pornire apare ferestra principală unde dăm click pe plusul de sus să adăugăm o acțiune:



Se deschide fereastra cu toate șmecheriile pe care le poate face programul, de unde alegem ce vrem - se poate filtra totul alegând categoria din meniul din dreapta-sus:



După ce am ales funcția Save, am modificat parametrii de conversie:



Apoi de la Tools-Execute am ales folderul cu pozele și am dat click pe Batch ca să pornească treaba! 


Cam atât. La închiderea programului, te întreabă dacă vrei să salvezi acțiunea respectivă, eu nu am salvat-o. Spor!

Comentarii

  1. Treaba asta se face si mai simplu cu Gthumb.
    Deschizi gthumb, electezi pozele pe care vrei sa le convertesti, alegi din meniul tools functia convert format si dai ok.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Vladi, stiu ca se poate. De fapt se poate face in multe feluri, asta e frumusetea la Linux. Exista si imagemagick in CLI, si digikam (care in multe privinte este ca un fel de interfata grafica pentru imakemagick), este si gthumb cum spui tu...Am scris despre Phatch din doua motive:
    1. digikam si gthumb merg cam greu la mine (o fi de vina Pangolinul Beta :))
    2. Phatch are mult mai multe optiuni decat o simpla conversie intre formate si vroiam sa-l scot putin in evidenta. Mie mi se pare foarte OK pentru batch processing ca sa zic asa, pentru o groaza de chestii. E ca un fel de completare la gthumb, digikam, GIMP, fotoxx si ce mai folosesc eu in domeniul asta...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de spus? OK, dar fii politicos, altfel vei primi ce meriți!

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip