Pornire Gnome-terminal maximizat

Probabil mulți dintre noi folosesc terminalul la un moment dat pentru diferite operațiuni. Dar există un mic neajuns, cel puțin pentru mine: gnome-terminal (terminalul default din Ubuntu) nu poate fi pornit "din prima" în ferestră mare/full-screen. 
Pe scurt: foloseam guake (pe Ubuntu)/yakuake (pe Kubuntu) ca aplicație pentru terminal, dar mi-am zis eu așa să renunț la aplicațiile redundante. Adică dacă am deja un gnome-terminal în sistem, de ce să mai am încă o aplicație care face fix același lucru? Și am renunțat la guake/yakuake. Buuun. Dar, cum cele două chestii porneau odată cu PC-ul și erau afișate la apăsarea tastei F12, am vrut să fie și gnome-terminal la fel. (De ce să apăs trei taste - CTRL+ALT+T, când se poate doar cu una, nu?). Zis și făcut. Adică am făcut așa: Meniu/Applications - >System tools - >System settings - >Keyboard - >Shortcuts și din lista din stânga am dat click pe Launchers. În dreptul intrării Launch Terminal am dat click pe combinația de taste ca să o schimb și când a apărut mesajul respectiv am apăsat pe F12. Voila! Merge! De trei ori ura!

Schimbare scurtatura taste pentru gnome-terminal

Toate bune și frumoase până când a început să mă enerveze că ferestra de la terminal era prea mică la pornire. Soluția? Sfântu' Google. Așa am găsit mai multe rezolvări la problema mea:
1. Prima ar fi să creez o scurtătură pe desktop la gnome-terminal și să o modific cumva ca să scrie gnome-terminal --window --maximize. Nu e bună pentru că eu îl pornesc cu F12, nu cu scurtătură din meniu sau desktop. Useless for me!
2. Modifică parametrii din Edit - >Profile Preferences - >tabul General, unde jos bifez  Use custom default terminal size și încerc la valori până îmi vine acru sau nimeresc setările dorite. 



E prea multă bătaie de cap, mai ales că toate exemplele găsite nu se potriveau la monitorul meu, și nici n-aveam chef să încerc o mie ș-una de variante până-i dădeam de capăt. Deci, înapoi la Google și...
3. SOLUȚIAA!! Tot ce trebuie este să instalez gconf-editor (eu îl aveam deja instalat, dar dacă nu-l aveți îl instalați din Software Center/Synaptic/CLI....) și să merg la /desktop/gnome/applications/terminal/exec și din fereastra din dreapta să modific linia cu exec din gnome-terminal în gnome-terminal --maximize. EVRIKA! 

Setare terminal să pornească maximizat

Pentru cei care folosesc compizu' se pare că trebuie să modifice altă setare în gconf-editor - /apps/compiz-1/plugins/gnomecompat/screen0/options/command-terminal și să pună aceeași chestie - gnome-terminal --maximize
Le mulțumesc pe această cale celor de la AskUbuntu pentru ajutor. Spor!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ion Pribeagu - un scriitor uitat

Crăciunul în mitologia română

Kdenlive „crapă” la importul unui clip